Най-много от рибните продукти ядем скумрия. Това сочи маркетингов доклад, целящ да покаже какви са изискванията на консуматорите. Той е бил възложен за изготвяне от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури/ИАРА/ през края на декември миналата година.

„Бизнесът се съобразява с това, което се консумира. Тук е мястото на „БГ Фиш“, защото те са най-големите вносители на скумрия. Маркетинговото изследване ни показа още, че ни липсва предприятие за преработка на миди, без значение дали са бели или черни. Лично аз се надявам бизнесът да се насочи именно към тази част“, обясни пред журналисти изпълнителният директор на ИАРА Галин Николов.

Той обясни, че и в момента Министерството на земеделието и храните следва политика, която да помага на устойчивия бранш, на тези, които са от дълги години на пазара и имат история.

Фирмите, които имат намерение да изграждат преработвателно предприятие за миди могат да ползват 50 % финансиране от новата европейска програма и да дофинансират другите 50 %. Това от европейската програма е на стойност 1 милион лева. „Не сме убедени, че средствата са достатъчни, но програмата е такава“, каза още Галин Николов.