Този месец Военноморските ни сили честват 141 години от своето създаване. По повод случая ще има редица събития в град Бургас, организирани съвместно с Общината и Областната управа, съобщиха от пресцентъра на ВМС.

На 5 август от 09.00 ч. в Пункта за базиране в Атия ще има ритуал за тържествено вдигане на Военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване и награждаване на военнослужещи от военните формирования, дислоцирани в Пункт за базиране Бургас. Награди ще бъдат връчени от името на министъра на отбраната на Република България, областния управител на област Бургас, от кмета на община Бургас, от командира на ВМС и от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Същия ден от 11.00 ч. ще се състои ритуалът по поднасяне на венци и цветя пред „Паметника на моряка“ в град Бургас. Половин час по-късно цветя ще се поднесат и на паметната плоча на Камен Миланов в Морската градина на град Бургас.

На 8 август гражданите и гостите на Бургас ще могат да разгледат кораби от състава на ВМС. Плавателните съдове ще бъдат наредени на Морската гара в периода от 09.00 да 12.00 и от 14.00 до 17.00 ч.

Военните кораби ще бъдат достъпни за посещения и на 9 август от 10.00 до 13.00 ч.