Учители, родители, деца и цялата общинска администрация на община Карнобат са супер щастливи да видят детската градина в село Кликач. Учебното заведение, открито преди 30 години, днес е напълно преобразено, видя репортер на Грамофона нюз.

Обновяването става факт по проект, изцяло финансиран от правителството на САЩ и е в резултат на партньорството между народите на Съединените Американски Щати и България.

Лентата на напълно обновената сграда прерязаха в първия учебен ден кметът на Карнобат Георги Димитров и директорът на градината Валентина Петрова. Пред всички родители и колеги Димитров сподели, че още снощи нетърпеливо е пристигнал в Кликач, за да види сградата.

„Радвам се, че почти всичко е готово и имаме една нова ценна придобивка. Целият екип по работата за реновирането на детската градина е тук. Благодаря и на изпълнителите, и на подизпълнителят за качествено свършената работа. Благодарим и на американското посолство за оказаната помощ”, каза Георги Димитров.

Той описа забавачката като санирана, оборудвана, топла, красива и съвременна придобивка на второто по големина населено място в Общината.

Общата стойност на проекта е 80 000 щатски долара. В градината е направена нова централна отоплителна инсталация с котел на дървени пелети, изграждане на нов покрив, подмяна на осветителни тела с LED технология, обновяване и ремонт на стълбища, парапети и прозорци.

Преди ремонта в градината са се отоплявали с акумулиращи печки и калорифери, а средната температура в стаите през зимния сезон, е достигала 17-19 градуса.

В детската градина се обучават над 30 деца, които са в една група. Директорът на ДГ „Пролет” се надява в скоро време в градината да бъде открита още една група с деца.

„Изключително много сме доволни от ремонта. Детската градина е в сърцето на всеки един от селото. Ние отгледахме децата на първите наши възпитаници, сега тук се обучават и техните деца”, каза Петрова. Тя допълни, че всеки ден работата с малчуганите е като песен, защото тя и колегите й умеят да работят екипно.