Паркинг, удобен път и велоалея ще водят до малкия плаж до „сарая на Доган“ в Росенец. Днес група общински съветници от ГЕРБ, бургаски депутати и зам.-министър Жечо Станков отидоха на плажа. Те нарочно избраха деня след протестите, за да проверят има ли наистина интерес към малката плажна ивица. „Има решение на Общинския съвет, което е от два месеца преди акцията на ДПС и „Да, България“. Там от където дойдохме ще се направи път с велоалея и паркинг. Това ще стане когато се приеме Подробния устройствен план“, обясни общинският съветник Калояна Живкова.

Тя допълни, че до сега не е идвала на този плаж и й е било любопитно да види какво се случва. Не се притесни и от трудния достъп до плажа. „Обичам да ходя на плаж Липите, където също се върви много, но никой не прави проблем от това. Сега виждаме, че няма голям интерес. Тук сме само ние“, допълни Калояна Живкова.

„Справедливо е и всеки един гражданин ще има достъп до този плаж“, допълни и зам-министър Жечо Станков. Според общинските съветници проектът за новия път и велоалеята е одобрен и от Лукойл, тъй като ще минава покрай тяхната нефтена база, която е стратегически обект от националната сигурност. „Този път ще им помага и на тях. Защото ще улесни обходите им и възможностите за реакция при проблеми“, обясни Бойчо Георгиев.

Председателят на Общинския съвет проф. Седалина Турманова уточни, че пътят ще се изгради със средства по програма на Министерството на околната среда и водите. В момента обаче ПУП-ът се обжалва и трябва да се изчака решението на Административния съд в Бургас.