Абонатите на EVN ще получат две фактури наведнъж, предупредиха от електроразпределителното дружество. Важно е да се знае, че периодът на отчитане не се променя, той остава 31 дни. Графикът на отчитане също се запазва. Промяната е, че се скъсява срокът между отчитането и излизането на фактурата.

Сега това се случва за месец и реално през април плащаме  изразходвания през февруари ток, обясниха от EVN. Двете сметки наведнъж не означават, че трябва да ги платим заедно. Ако забавите плащането, няма да се начислява лихва.

Освен това ще се удължи и срокът за прекъсване на електроенергия при забавено плащане. Ще има възможност и за разсрочено плащане на фактурите. Причината за двойната сметка е въведената либерализация на енергийния пазар. Едно от най-важните условия е абонатът да е платил задълженията си към стария доставчик преди да сключи договор с нов. За това трябва да се промени и срокът за плащане, обясниха от EVN. Корекцията ще се въведе еднократно.

„Просто едната фактура ще бъде изтеглена напред. Новият график ще влезе в сила през май и юни, това са месеците, в които сметките за ток са най-малки и клиентите ни няма да са затруднени“, коментираха от дружеството. Част от абонатите ще получат две сметки през май, а другите през юни.

Вместо в две групи, клиентите на дружеството вече се разделят на четири групи за фактуриране и плащане. Срокът, в който трябва да платим сметката си за ток обаче отново остава 10 дни от получаването на фактурата. От EVN допълниха, че започват голяма разяснителна кампания, за да няма неприятно изненадани. При плащане на сметките, ще получаваме информационна брошура, в която се обяснява промяната. На всяка фактура е изписана и датата за следващо плащане, припомниха от дружеството.

 

Снимки: Novinar.bg; Gramofona.com