В Созопол започват кампания срещу ало измамниците. Кметът на морската община Панайот Рейзи се обърна към съгражданите си с призив заради зачестилите случаи на телефонни измами. Оказва се, че мишената са най-вече възрастни хора от Стария град. „Това са самотно живеещи наши съграждани.

През зимата тези хора рядко контактуват с други и не споделят. За това и лесно ги манипулират”, обясниха от общинската администрация. Вече има няколко регистрирани случая на подобни измами. Има обаче и такива, за които жертвите не са съобщили. „В повечето случаи възрастните хора чувстват срам, че са били подведени и си мълчат, а това не трябва да е така. Трябва да се говори и да се знае”, допълниха от община Созопол.

Кметът Панайот Рейзи призова и банковите служители да проявяват по-голяма бдителност. В един от последните подобни случаи възрастна жена е изтеглила 2 хил. евро, но банковият чиновник дори не попитал, защо са ѝ парите.

„Ние сме малък град. Тук всеки познава всеки и когато някой тегли много пари без причина, това буди съмнение”, коментираха от пресцентъра на Рейзи. В момента се подготвят разяснителни материали. Те ще бъдат издадени със съдействието на местната полиция. „Ще направим кампания и по селата, защото там също има хора, които стават жертви на измамите”, обясниха още от морската общината.

 

Снимка: novinar.bg