До 4 души могат да сядат на една маса в питейни и заведения за хранене в руенското село Рупча. Заповедта е от вчера и я издава кметът на общината Исмаил Осман. Противоепидемичните мерки се налагат заради случай на заразен с коронавирус в населеното място. Това е мъж, който работи в Бургас. Днес стана ясно, че има още един заразен, най-вероятно контактен на първия.

Друга мярка, която местните трябва да спазват за 14 дни е задължителна физическа дистанция от 1,5 метра между лицата на всички закрити и открити места. В заповедта на руенския кмет се посочва още, че до 13 юли се забранява провеждането на всякакви организирани събития, семейни тържества на открито или в закрити обществени места.

„Всички лица, когато се намират в закрити обществени места, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна употреба или многократна, или друго средство, покриващо носа и устата /в това число кърпа, шал, шлем и други/.

Задължават се всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предсотавят услуги на гражданите, да извършат задължителна дезинфекция на всеки два часа вътре и пред обекта, както и да осигуряват дезинфектат вътре в обекта”, се посочва още в заповедта на Осман.

Пред Грамофона нюз той обяви, че най-вероятно ще я удължи с още един ден. „С тези мерки не преоткриваме топлата вода, но вече имаме два случая. Ще изчакам до края на 14-дневния срок. На 13-тия ден ще видя каква е обстановката и дали има други заразени”, допълни руенският кмет. Той за пореден път призова хората да спазват всички мерки, за да се опазят здрави.