Ниски заплати, липса на достатъчно техника и консумативи и постоянни обиди от страна на клиентите. Служителите на НОИ излязоха на протест и поискаха по-високи заплати и по-добри условия на труд. И заплашиха, че ще спрат да работят, ако не бъдат чути. Това на практика означава да не се плащат пенсии, болнични и обезщетения, защото няма да има кой да ги изчисли.

В Бургаската структура на осигурителния институт работят 152-ма служители. Най-натоварен е отдел „Пенсии“. Там е и най-голямото текучество на служители. Поне по четирима на година си тръгват от този отдел, обясни Спаска Димитрова от КТ „Подкрепа“.

Служителите работят по 9 часа на ден, често се налага да работят и през почивните дни, обясни още Димитрова. Нейни колеги пък признаха, че обикалят по фирмите, за да молят за техника.

„Нямаме лаптопи, непрекъснато ни се обяснява, че няма обществени поръчки и ние се молим на фирмите да ни дават някаква техника, за да можем да работим и после да ги проверяваме“, обясни Калина Русева. Тя е главен инспектор в отдел „Контрол на осигуряването“. „То дори не е смешно, унизително е да се молим“, допълват нейни колеги. Оказва се, че заради липсата на обществени поръчки, много често в НОИ си купуват различни консумативи – от кламери и телбод до хартия за принтерите.

Служителите в НОИ разказват и за отношението на клиентите към тях и признават, че всяко едно решение на властта рефлектира върху тях. „Когато се случи нещо хората не казват, че парламентът е виновен. Казват – НОИ ни спря парите.“

Обиди и псувни, включително и от възрастни хора са ежедневие. „Проблемът с ТЕЛК, например. Той е от години, защото парламентът не е намерил решение, но идва човекът на гише и когато разбере, че няма да получи пари се сърди на нас. „Като не ми давате пари, ще отида да се самоубия, с какво да живея“, така казва, а ние какво можем да направим?“