Читалището в Лозенец ще има чисто нова витрина, в която ще бъдат съхранявани автентични предмети от бита на предците от Странджа. Част от сумата за изработването й беше събрана на Никулден. На празника на моряците в курортното селище се проведе голяма благотворителна изложба-базар.

На нея се продаваха не просто рибни ястия, а страхотни кулинарни шедьоври. Местните жители подкрепиха инициативата и с голямо желание закупиха не само специално приготвените храни, но и много коледна украса.

Над 600 лева е събраната сума, съобщиха за екипа ни от кметство Лозенец. От там поясниха, че така желаната и необходима витрина ще струва 1500 лева, като разликата за нея ще бъде доплатена от кметството.

Освен много ръчно изработени коледни играчки, красиви свещници и нестандартни елхи, лозенци бяха подготвили питки под формата на шаран, паламуди, торти и много други сладки изкушения.

За местното Народно читалище „Искра – 1952 г“ закупуването на витрина ще бъде сбъдната мечта, защото то пази доста автентични народни носии и различни предмети от бита на старите хора.