В поредната среща по Национална програма „Иновации в действие“ в ПГЧЕ „Васил Левски“ гости са преподаватели от ЕГ „Иван Вазов“ - Пловдив, ОУ „Васил Левски“-  с. Книжовник, Хасково и АЕГ „Гео Милев“ - Бургас. Вторият ден от програмата започна с преживяването „Капан за сънища". Идеята за това събитие е на Силвия Чалъкова – преподавател философски цикъл и на А. Янакиева – психолог.

Театралността в прочита на съня и неговото "явяване" в различни аспекти на знанието дава възможност за добра демонстрация какво е феноменологичният подход. Целта е тотално потапяне в темата - още с влизането в пространството на провеждане, гостите са посрещнат и от персонажите - Феи на съня, Бог Хипнос, Сомнолог и неговата асиситентка, Фройд, неговите пациентки Дора и Нора, Кошмарът, Съновникът, Капанът за сънища.

За да се иниицират като публика гостите получават на влизане красиво изработени пухчета, меки като съня, в пространството звучи „Аз съм Сънчо", затъмнено е. Бог Хипнос приветства публиката и разказва на всички колко е важен. За да покажат научната гледна точка на сцената излизат Сомнологът и неговият асистент.

Те успяват да поднесат с ефектна презентация биологичния смисъл на съня и неговото значение за оцеляването на човека. На сцената излиза Фройд, който припомня своя принос за тълкуването на сънищата, показва и малко хипноза, за да усили ефекта от харизматичното си присъствие.

След което приема да демонстрира сесия с пациентките Дора и Нора. В това изследване е въвлечена цялата публика, която също участва. На финала на  проекцията бащата на психоанализата дава ключ за тълкуването на образите на гората, ключа, мазето, тавана, джуджето и мечката. Запомнящият се пърформанс на Фройд завършва с култовата реплика - "НЕ ми благодарете, знам, че съм гениален, но не мога да ви спася нито от вашите сънища, нито от Вашите кошмари….." И, разбира се, влиза Кошмарът.

Той успява да разтрепери публиката, но и да обясни, че всъщност има своята биологича функция - създаден е, за да предупреждава  хората за опасност.  Самият той обявавя кой е най-големият му страх  - Капанът за сънища, който вече е на сцената, заедно с Добрите феи на съня, за да разкаже за себе си и легендите, които се носят за него. 

Разбира се, следва Куиз с награди и много подаръци, за да се види обратната връзка от публиката, която явно е внимавала много, защото бързо преодолява всички въпроси. Последните щрихи на събитието слага поетична презентация с рецитация на лирически творби, в които сънят  присъства като състояние, метафора, образ. На фона на актьорското проникновено четене  зрителите виждат известни картини за съня. 

На финала на "Капан за сънища" публиката получава полезни съвети за сън, както и специалния комплимент - картичка с репродукция на картината "Капан за сънища"на известния художник Йордан Ангелов, който е учител в гимназията, заедно с лирическа миниатюра, сътворена от педагогическия съветник Д. Желев.