На две места в община Царево има екипи, които ваксинират срещу ковид. Местната администрация е разработила заедно с Регионалната здравна инспекция план, чиято цел е да се обхванат в най-кратки срокове колкото се може повече хора.

„В Общинския медицински център в Царево ще се ваксинират хората от града и Лозенец. В Ахтопол също вече започна имунизацията. Там е разположен мобилен екип на РЗИ. Организирали сме транспорт и хората от Резово и Синеморец, които искат ваксини ще бъдат доведени при медиците“, обясни кметът на морската община инж. Георги Лапчев.

Само вчера в Ахтопол желание за ваксина са заявили 60 човека. След като кампанията там приключи, мобилният екип ще отиде във Варвара. Там ще се имунизират желаещите от селото и от близкото Бродилово. Ако остане време, още днес линейката на РЗИ ще стигне и до село Кости, обясни инж. Лапчев.

„Нашата амбиция е във възможно най-кратки срокове да достигнем до 1000 ваксинирани“, коментира кметът. Само вчера в общинския медицински център са били ваксинирани 90 човека. До 10 часа тази сутрин са били поставени ваксини на още 15. Масовото ваксиниране в Царево е свързано и с предстоящата кампания на местната администрация „Сигурно лято“.

„Когато достигнем 1000 – 1500 ваксинирани и като се има предвид, колко хора в момента при нас са болни, съвсем спокойно преди сезона ще можем да кажем, че тук вече има създаден имунитет. За това и в момента призивът ни е хората от публичния сектор да се ваксинират. Така преди лятото ще бъдем спокойни и ще можем да посрещаме летовници без притеснение“, допълни кметът.