Бургаското средно училище „Петко Росен“ с нетърпение очаква своите нови ученици, които за първи път ще влязат в класните стаи на 15 септември. Любимото на стотици бургазлии училище се радва на заслужен интерес от страна на бъдещите първокласници и техните родители. За да свикнат по-лесно с училищната среда, децата от детските градини в ж.к. „Меден рудник“ са чести гости на по-големите каки и батковци от „Петко Росен“ и заедно отбелязват различни празници.

През изминалите седмици в СУ „Петко Росен“ се преведоха "Дни на отворените врати“. Бъдещите първокласници от детските градини "Славейче", „Чайка“, „Делфин“, „Морска звезда“ и „Пинокио“ се насладиха на кратки театрални постановки, представени от талантливи ученици на „Петко Росен“ и се  запознаха с учителите, които следващата година ще бъдат класни ръководители. Особен интерес предизвикаха организираните разнообразни извънкласни дейности, креативни работилнички и спортни мероприятия. Училището беше и любезен домакин на танцовите изяви на децата от ДГ „Славейче“.

По повод коледните празници, учениците от ОУ „Христо Ботев“ посетиха училището, като се насладиха на театралната постановка „Българи от старо време“ и разгледаха кабинета по фризьорство.

През изтеклите месеци училището посрещаше кандидат-гимназисти от различни училища, като споделяше с тях извънкласните успехи на учениците си.

На 16 май от 14:00 часа, училището ще изпрати своите абитуриенти със специално подготвена програма, в която ще участват и децата от ДГ „Славейче“.

На 15 септември, прага на училището ще прекрачат не по-малко от 90 първокласници и 52 кандидат-гимназисти по специалностите: „Интериорен дизайн“ и „Организация и технология на фризьорските услуги“.

На 10 и 11 май, учители и ученици от училището се включиха в Панорамата на средното образование. Усмихнатите единадесетокласнички Павлина Узунова, Илияна Джемилева, Донка Бакърджиева и Славка Юлиянова с удоволствие разказваха на присъстващите тънкостите на фризьорската професия, която изучават. „Имаме много хубави учители. Много е интересно, защото всеки ден научаваме нещо ново, а най-хубавото е, че се забавляваме, докато учим тънкостите на фризьорството“, споделиха момичетата.

„Единствено нашето училище „Петко Росен“ предлага в Бургас обучение по двете специалности – „Интериорен дизайн“ и „Фризьорство“. Децата проявяват много голям интерес в обучението, а за това помага и доброто оборудване и материалната база, с която разполага училището“, разказа преподавателят Донка Димитрова.

Освен децата обаче, в „Петко Росен“ и учителите постоянно надграждат своите знания и умения и се развиват. Педагозите от училището редовно обменят иновативни практики със свои колеги както от Бургас, така и от други училища в страната.

През тази учебна година педагогическите специалисти от СУ „Петко Росен“  изнесоха 34 открити уроци и участваха в две вътрешноинституционални квалификации -"Дигитална раница" и  "Механизъм за работа и сътрудничество между институциите по случаи на деца, въвлечени в родителски конфликти".

Педагогическите специалисти и много ученици се включиха и в обучението за работа с 3D принтер по НП „Бизнесът преподава“.

Само преди дни, на 9 май ученици от „Петко Росен“ се включиха в Деня на самоуправлението и успяха да покажат своите лидерски качества, организаторски умения и инициативност. Те имаха възможност да обогатят своя социален опит, да докажат, че са знаещи, можещи, изпълнени с енергия и новаторски дух.

Директорът инж. Даниела Петрова благодари на ръководството на всички детски градини в ж. к. „Меден Рудник“ за оказаното съдействие и сподели: „Децата са солта на живота и това се усеща само от душата. Благодаря на всички деца, родители и учители за преживените емоции и детски усмивки, които огряха училището.

В навечерието на празника на Славянската писменост и култура, отправям пожелания за здраве и споделена обич в семействата на всички мои колеги. Всеки ден в училище се радвам на професионалното щастие да работя с един прекрасен екип и заедно да споделяме успехи, които са заслужен резултат от нашата работа.“