Сдружение „Движение национална кауза“ (ДНК) пуска платформата Bulgaria Wants You, чиято цел е да привлече българите от чужбина да се завърнат обратно у нас. Инициативата беше представена в Бургас от популярния телевизионен водещ и продуцент Андрей Арнаудов, който е председател на сдружението.

Новата платформа ще предлага възможности за работа в България и информация за живота в различните региони на страната. По този начин сънародниците ни в странство ще могат да намерят мотив да се завърнат в родината си и ще влеят свежа енергия в застаряваща България. Сайтът ще предоставя всеобхватна информация за отделните региони – дадености, средна работна заплата, визитка на фирмите, административни услуги, стандарт на живот, ниво на безработица, възможности за забавление и спорт и др. Всичко това ще бъде допълнено и чрез вдъхновяващи видео презентации за България.

В платформата ще има изобразена карта с различните региони в страната. И ако например някой се интересува от Бургас, е нужно само да натисне на картата мястото с града. Ще се отвори видеосъдържание, което ще покаже какво представлява градът и как той се променя във времето. Ще има най-различна информация, като това колко е престъпността, има ли велоалеи, колко струва апартамент под наем, къде може да учи детето ви и т.н. Чрез Life Cost Calkulator (калкулатор на разходите за живот) всеки ще може да направи съпоставка какво може да си позволи със заплатата, която получава, да речем, в Глазгоу и какво месечно възнаграждение му е необходимо, за да живее и работи в Бургас или София.

Платформата ще предлага не само оферти за работа от компаниите, но и видеосъдържание за това какво представляват самите фирми. Ще има и презентационни видеа за отделните градове.

От сдружението вярват, че чрез Bulgaria Wants You ще могат да предложат на работодателите у нас нови хора извън изчерпания ни трудов пазар в страната. Предварителните проучвания показват, че 35 % (или 600-700 хил. души) от българските емигранти се колебаят или са твърдо решили да се върнат. Това са огромен брой хора, които очакват да получат конкретно предложение и да дойдат да работят у нас.

Очаква се платформата да заработи в края на април тази година, а в пълния си обем – през юни.