В Бургас не се жалят много от дискриминация, съобщи за Gramofona.com Златина Дукова-член на Комисията за защита от дискриминация. Едва 4 били жалбите в региона от началото на годината.

Единият от сигналите бил от гражданин срещу БСУ. Мъжът не бил доволен, че е участвал в конкурс и не е одобрен. Втора жалба била срещу Морското училище по същите причини.

„Има няколко жалби срещу директорки на детски градини, че се отнасят различно по отношение на свои колеги. Една от  жалбите е, че в бургаско училище хиперактивно дете се третирало по различен начин“, поясни Дукова. По думите й жалбите не са странни, а по скоро тя ги определи като обичайни оплаквания от страна на хората.

Златина Дукова каза още, че предстои съвсем скоро Комисията да се произнесе по това дали бежанци са били дискриминирани.

„Има няколко жалби, а оплакванията са основно от условията, в които бежанците казват, че не живевят добре. Както и че се забавят процедурите по тяхната евентуална регистрация да напуснат страната и да отидат в Западна Европа.

„Не сме се произнесли още. Ако установим дискриминация ще наложим глоби,  ще дадем задължителни предписания за преустановяване на действието, както и препоръки“, обобщи Златина Дукова.