Сунгурларското село Бероново от няколко седмици е с нов кметски наместник. Доскорошната първа жена в населеното място Марияна Гочева е уволнена от кмета на общината д-р Георги Кенов заради несъстоял се събор, научи Грамофона нюз от свои източници. Пред екипа ни Гочева потвърди за случая и разказа, че буквално била отстранена от поста си от днес за утре.

„Съборът в селото трябваше да се проведе на 6 юни. Две седмици преди това отидох в  Сунгурларе и питах кмета и заместниците му може ли да има събиране по време на епидемия? Те казаха, че може, но при строго спазване на мерките за сигурност”, разказа уволненият кметски наместник.

Когато се прибирала в селото, Гочева се срещнала с 12 възрастни жени от местния пенсионерски клуб. „Обясних им, че г-н Кенов е разрешил да има събор при спазване на мерки за сигурност и като чуха, всички скочиха срещу мен. Казаха, че категорично не искат да има събиране. По това време в селото се установиха 2 случая на хора с жълтеница. Местните не пожелаха да има събор, за да не се разпространяват болести”, припомни още Марияна Гочева.

Тя твърди, че единственото, което е искала, това е да предпази местните, които основно са възрастни хора. Гочева заяви още, че заповедта й за уволнение е от 8 юни, а от администрацията на кмета са й се обадили да си я получи на 9 юни следобед.

„В заповедта не пише поради каква причина съм уволнена. Членът, по който съм освободена позволява да е без предизвестие и сега искам да си търся правата. Исках да си запиша час при кмета, за да разговаряме, но не ме приеха”, обясни още Гочева.

Кметът на Сунгурларе потвърди пред екипа ни за уволнението й.

„Тя обявява от мое име, че няма да има събор, при положение, че хората вече бяха поканени. Казала е, че аз го отменям, без да го съгласува с мен и заради това я уволних”, обясни д-р Георги Кенов.

Според него Гочева не искала събор в Бероново, защото точно на 6 юни, когато трябвало да стане събирането, тя искала да направи 40 дни помен на мъжа си.

Пред екипа ни бившият кметски наместник не отрече за смъртта на съпруга си, но бе категорична, че единствената причина да няма празненство в Бероново, е да се опази живота и здравето на хората. Кметът пък контрира, че ако е имал и най-малки съмнения за разнасяне на зараза из местните, изобщо е нямало да организира нищо.

Грамофона нюз научи още, че в селото върви подписка, с която местните си искат Марияна Гочева отново да е кметски наместник. До сега за връщането й на поста са се разписали 80 души. В момента на мястото на Гочева е назначена Теменужка Стоянова, която била леля на зам.-кметът в Сунгурларе Гергана Желязкова.