Странни строителни дейности около спорен паметник в Бургас разбуниха духовете в последните дни. Паметната плоча се намира в парк „Славейков“, а непосредствено до нея вече са изградени още две плочи.

Проверка на Gramofona.com показа, че на тях ще бъдат изписани общо 42 имена. Те са на 42-мата руски войници, починали в Бургас и погребани в парка през 1944 год. Изписването на имената е по настояване на техните наследници, които са се свързали с Почетния консул на Русия в Бургас Тонко Фотев.

За реконструкцията на паметника обаче няма решение на Общинския съвет. Според местната администрация то не е и нужно, тъй като става въпрос за разширяване на вече съществуващ паметник, а не на изграждането на нов.

Строителството предизвика доста коментари, защото мемориалът е издигнат за хора, чийто героизъм е под въпрос. През 1944 год. в града ни не е имало военни действия и такава масова смърт, на 42-ма войника предизвиква въпроси.

Според историческо проучване на Митко Иванов, войниците всъщност са загинали след препиване с метилов спирт. Той е откраднат от цистерна на гарата, а човекът, който се е опитал да предупреди солдатите да не пият е бил застрелян.