Как денонощно да се проследява телесната температура на деца и възрастни, без да се използва устройство показаха в университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Иновативният и уникален продукт се нарича термохромен индикатор и вече е вписан в българското патентно ведомство. Той е резултат на упорита, отговорна научна работа в условията на публично-частно партньорство, обясниха от висшето учебно заведение.

Ректорът проф. Магдалена Миткова представи екипа химици и доктори разработили изделието. Сред тях за зам.-ректорът на университета доц. Светлана Желева, д-р Антон Танев, доц. Ивайло Танков, д-р Анифе Вели и д-р Радослава Николова.

От презентацията на доц. Желева стана ясно, че индикаторът е в състояние да регистрира всякакво възпаление от различен характер в човешкия организъм още при появата му. Продуктът вече се произвежда от „УНИХимКо Терм ООД“ и скоро се очаква да бъде наличен и в аптечната мрежа.

Как измерваме телесната температура?

Използваните до момента живачни, спиртни и електронни термометри бяха единствената възможност за измерване на телесната температура.

Чрез поставяне на еднократна апликация от Термохромния индикатор незабавно и в реално време може да бъде отчетена телесната температура. Невероятното предимство на този продукт е, че в момента, в който температурата започне да се повишава, апликацията върху кожата започва да променя цвета от черен до розов, като отчита с точност до 0,1°С.

 Желателно е да се нанася в областта на шията (в горната част, под ухото) и върху китките (от вътрешната страна на близо сантиметър преди дланите).

Термохромният индикатор позволява да се проследява температурата след еднократното му нанасяне в продължение на 48 часа. Това зависи от правилното изпълнение на инструкциите.

Продуктът е разработен на основата на микрокапсулиран пигмент, разтворим в неводна биосреда.  Почиства се лесно с вода или суха кърпа.