Патрули или доброволци да следят за опазване на обществения ред в големите бургаски паркове? Това дебатираха близо час местни политици и представители на общински институции.

Предложението за по-строг контрол на местата за отдих и развлечение е на общинските съветници от Движение България на гражданите /ДБГ/.

 Манол Тодоров и Стоян Грозев организираха кръгла маса в сградата на Общината, на която всички заинтересовани страни да изкажат мнения и препоръки. Участниците в дискусията дадоха и предложения за това как да се сложи край на чупенето на пейки, кошчета за боклук и други своеволия от страна на посетителите.

От ДБГ-Бургас считат, че до септември е времето, когато парковете са най-пълни с хора, особено в часовете от 18: 00 до 21:00. Именно тогава според общинските съветници  е наложително да има патрул, който да контролира за вандалски действия.

Шефът на УКОРС  Веселин Василев изрази положително мнение към предложението. По думите му обаче трябва да бъде изготвен предварителен график, за да се знае, че точно в тези часове ще има екип, който да наблюдава процесите в парковете.

Началникът на отдел „Екология” Павлин Михов също подкрепи идеята. Той даде за пример как в различни ситуации нарушенията се извършвали от непълнолетни бургазлии, които няма как да бъдат глобени. „Нужно е присъствие на контролните инспектори в районите. Много е лошо, когато имаме грубо нарушение от непълнолетни лица. Тогава нищо не можем да направим”, допълни Павлин Михов.

Манол Тодоров от ДБГ заяви, че е получил доста предложения от бургазлии, следенето на реда в парковете да става от доброволци, които живеят там, а не от патрули.

Общинският съветник Калояна Живкова от ГЕРБ също заяви, че е запозната с подобен тип контролиране. Тя даде за пример две площадки на разстояние 100 метра една от друга. „Едната е тотална занемарена, а на другата има човек, който живее наблизо и който когато види, че някой пуши, например, отива и му прави забележка”, обясни Живкова.

Участниците в дискусията се обединиха около тази идея, но според тях доброволците трябва да носят опознавателни знаци. Заинтересованите страни ще проведат още няколко срещи през следващите месеци, за да финализират мерките за по-спретнати и чисти паркове.