В полезен и интересен подкаст участваха ученици от бургаската профилирана гимназия по чужди езици „Васил Левски“. Той се организира от Ученическия съвет на школото, с подкрепата на ръководство му и фондация „Оставам тук“.

Темата на подкаста бе свързана с бъдещото кариерно ориентиране на децата и носи заглавието: „Аз сред всички – пътят към успеха“. Първият епизод се състоя в клуб „Модерен театър“ в Бургас, а специален гост на организаторите бе Слави Несторов - тринадесетият българин изкачил Еверест. Срещата изгледаха началникът на регионалния инспекторат по образование Петя Петрова, директорът на ПГЧЕ "Васил Левски" Весела Иванова, преподаватели от училището. 

„Нашата фондация се занимава с кариерно ориентиране и целта на подкаста е да каним гости, които биха вдъхновили всички младежи, разказвайки за професионалния си път. Кариерното ориентиране и развитие започва на доста по-ранен етап, а не като завършем училище. 

Именно затова ние искаме да помогнем на младежите да разберат за своите силни и слаби страни и да се ориентират напред. Надяваме се с подобни срещи да ги мотивираме много. До края на учебната година планираме живи събития, които след това ще бъдат излъчени в You tube“, разказаха Елена Колева и Ана Йовчева от фондация „Оставам тук“.

Двете дами споделиха пред Грамофона нюз, че са останали много приятно изненадани от активността на учениците преди важното събитие днес.

Гостът Несторов също не скри щастието си да участва в проекта. Пред десетки ученици и родители той разказа как е започнал съзнателният му живот, колко трудно е било детството му, как като дете е закусвал филия, намазана с мас, защото родителите му са били бедни, но как с много желание за сбъдване на мечтите – нещата се случват по правилния начин. Несторов сподели, че успехът става бавно и към определена цел се върви като не се бърза.

„Спомням си бедността и режима на тока. Времената тогава бяха много тежки. Сега е различно – сега има всичко и можем да се възползваме от всичко. Колкото е по-трудно, толкова човек става по-силен“, каза емоционално пред присъстващите Несторов.

От много малък той заобичва животните и природата и тази любов продължава до днес.

„Занимавам се с науката медицина и всичко, свързано с живия свят. И с бизнес. За мен предизвикателствата в живота са движеща сила. Непрекъснато следвам една мисия, че невъзможното е възможно. Имам много хобита и изкачването на Еверест бе едно от тях. Винаги правя така, че да довеждам моите хобита докрай“, сподели пред екипа ни в началото на подкаста Несторов.

Според него младите хора в днешно време трябва да са добри, заинтересовани от живота и да мечтаят.

„Когато мечтаят, целите им същества ще се изпълват с енергия. Позволявайки си да мечтаеш, ти вече храниш тази мечта и тя става реалност.

Надявам се, че няма хора без мечти и за всеки е останала поне по една малка мечта, която за него е най-голямата и той може да си я следва.

Според мен няма начин да няма начин и ако човек има желание, пътят му ще се отвори все напред“, коментира още Слави.

Той е категоричен, че следвайки поставената от него цел, е открил и себе си. Слави Несторов допълни, че всеки човек има страхове, но трябва да гледа на страха като на снежен човек – ако го приемем, той ще се стопи и ще изчезне.