ОУ „Любен Каравелов” посрещна представители от няколко училища в страната по НП „Иновации в действие”. Визитата съвпадна с отбелязването на 95-годишнината от създаването на училището. Гостите бяха посрещнати по стар български обичай с питка и сол. Специално за тях от ръководството на ОУ „Любен Каравелов” бяха подготвили празнична програма, на която учениците от елитното школо показаха своите умения в народните танци и пеенето.

В първия ден от визитата началните учители Камелия Янчева и Галина Томова представиха пред гостите иновациите, по които работи ОУ „Любен Каравелов”.

През втория ден представителите на СУ „Васил Левски”- Карлово, ОУ „Димитър Благоев”- Шумен и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”-с. Сърнево станаха свидетели на Открит урок по детска научна лаборатория. В него бургаските първокласници показаха завидни знания по математика. Урокът бе воден от г-жа Камелия Янчева и г-жа Галина Томова.

„Видяхме уникален открит урок в първи клас. Там бяха приложени чудесни иновации и методи на преподаване и междупредметни връзки. Беше много интересно”, каза зам.-директорът на ОУ „Димитър Благоев”- Шумен Иво Селев.

„Част от колегите, които са тук са начални учители и това, което видяхме много ни хареса. Ще го приложим и в нашето училище, защото при нас предстои изграждане на СТЕМ център, който е точно за ученици от 1-ви до 4-ти клас, а този начин на преподаване е интересен, както за учениците, така и за учителите”, заяви зам.-директорът на СУ „Васил Левски”- Карлово Мария Тодорова.

„От това което видях в урока, той е доста богат като информация и материал. Учуди ме как деца от 1-ви клас се справят със задачите. За мен тези неща ми се видяха сложни, защото ние работим с деца от ромски произход и при нас подходът и работата са много различни. Смятам да приложим час от идеите на преподаване, които ни представиха учителите от ОУ „Любен Каравелов” и в нашето училище”, коментира директорът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”-с. Сърнево Ени Любенова.

По-късно пред гостите бе представена и викторина, посветена на Любен Каравелов. Там учениците от 7-ми клас, разделени на три отбора, отговаряха безупречно на въпроси свързани с живота на Каравелов. Урокът бе воден от учителя по история в ОУ „Любен Каравелов” Димитър Митев.

Най-голям интерес сред гостите предизвика откритият урок с озобот. През тази учебна година учениците от 3-те и 4-те класове работят по програмата “Първокласно начало ++”. Проектът е насочен в посока развитието на умениятана учениците в областта на по-високата дигитална компетентност и по-добрата екипна работа. Урокът бе воден от г-жа Камелия Янчева и г-жа Валентина Гинева, а учениците показаха отличини умения.

Учениците от 5-ти и 7-ми клас бяха подготвили и представиха открит урок по български език и литература на тема: „Животът и творчеството на Любен Каравелов”. На него бяха поканени дългогодишният директор Пепа Марчева и бившият учител по български език и литература на ОУ „Любен Каравелов” г-жа Соня Иванова.

В новия кабинет по български език учениците представиха интересни факти от живота и творчеството на знаменития ни писател, а за финал изиграха сцена от „Българи от старо време”.

ОУ „Любен Каравелов” е иновативно училище от 2018 година. От 2019 година участва активно по програма „Иновации в действие”. Тази програма дава възможност на училищата да споделят добри практики.

„Програмата е много полезна за нас учителите, защото дава възможност да се запознаем с учебния процес на дадено училище и иновацията, която е приложило. Най- важното е, че по този начин създаваме приятелства между нас учителите и обменяме полезна информация, която после насочваме в преподаването на уроците. Това приятелство остава и извън проекта. Смело мога да кажа, че ще продължим да работим с училищата, които в момента са наши гости”, сподели директорът на ОУ „Любен Каравелов” Ивайло Бинев.

Неговите думи подкрепи и координаторът на проекта „Иновации в действие” Павлинка Стефанова. Г-жа Стефанова е и преподавател по английски език в СУ „Васил Левски”- Карлово.

„Тази програма запознава първо партньорите на училищата по много интересен и иновативен начин. На първо място повишава нуждата от дигиталното развитие на училището и учителите, така също дава и по-добри възможности да се създават нови контакти помежду си. По този начин ние обменяме информация, виждаме техния начин на преподаване, тяхната иновация и практика. Както ние се шегуваме помежду си всеки се опитва да открадне по нещо, за да го приложи в своето училище”, каза Павлинка Стефанова.

 

През третия ден на визитата гостите посетиха открит урок по краезнание на тема „ Моят роден град Бургас. Урокът по краезнание се проведе с учениците от  2.а клас с преподавател г-жа Женя Жекова.

За финал на визитата от ОУ „Любен Каравелов” представиха в изложба от картини таланта на своите малки художници.

През април месец учители и учиеници от ОУ „Любен Каравелов” бяха на посещение по проекта в Карлово. Посетено бе иновативното училище СУ „Васил Левски“. Участваха също и неиновативните училища ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с. Сърнево. Трето основно училище „Димитър Благоев“ гр. Шумен.

След официалното посрещане на гостите, домакините от Карлово организираха опознавателна обиколка на училището-домакин, като демонстрираха обновените кабинети по биология и здравно образование и химия и опазване на околната среда. Срещата продължи в Stem  центъра, където всяко училище имаше възможността да се представи.

Домакините бяха подготвили видео клип „Карлово на длан“- виртуална разходка из забележителностите на града, заснет с участието на ученици от четвърти клас.