На официална конференция в КЦ „Морско казино” днес от АЕГ „Гео Милев” представиха финалната част на проекта „EcoPodscast” по програма Еразъм + с номер 2021-1-BG01-KA220-SCH-000027685. На събитието присъстваха гости, преподаватели и представители на партньорските организации -   Македонски университет в гр. Солун, Гърция,   Университета Саленто, Италия. По проекта АЕГ „Гео Милев” си партнира и с две училища. Това са Първо началното училище ,, Александрия" в Гърция и училище „Камило Кастело Бранко” в Португалия, както и две образователни институции - REACH, Австрия и IIF, Малта. 

Официалното откриване започна с танц на осмокласника Петър Тодоров и Магдалена Иванова, които изпълниха пред гостите румба и джайв.

С блестящо изпълнение на авторска песен на китара се представи и единадесетокласничката Даниела Петкова.

Кулминацията на тържествената част бе изпълнението на фолклорен ансамбъл „Зорница”. Танцьорите представиха пред гостите шопски танц.

Елитното бургаско училище работи по проекта две години и половина, като целта му е внедряването на иновативни технологии в учебната дейност и създаването на екологични подкасти за формиране на екосъобразен и устойчив начин на живот. По проекта до момента са работили ученици от три випуска на АЕГ „Гео Милев”.

 „Още през първата година от постъпването си в гимназията,  учениците се включват и участват активно в създаването на екологични подскасти на английски език. Чрез тях се чува техният  глас по отношение на екологичните проблеми, които пряко ни засягат. Целите на проекта са внедряване на дигитални ресурси в обучението с цел формиране на съзнателно отношение към околната среда и повишаване на екологичната култура на учениците, което се осъществява чрез създаването на  интелектуални продукти.  Един от тях е образователната платформа Екоподкастс, в която е базирана дигитална библиотека с голям брой авторски материали, част от които са  екологичните подкасти ”, обясни учителят по английски език Татяна Шурелова.

 Мартин Гагов, Александър Стойнов и Трифон Хрусафов са част от учениците, които са участвали в създаването на подкасти. За тях това е акцент в обучението им по английски език и екологично възпитание.

„Не срещнах затруднение при изработването на подскаста. Постарах се да изразя правилно посланието, което исках да отправя в него, а именно да акцентирам върху замърсяването”, каза Трифон Хрусафов.

„Темата, по която работихме ни заинтригува много, защото замърсяването е проблем, който засяга всички. Беше интересно да научим допълнителни неща  за воденето на екосъобразен и устойчив начин на живот”, допълни Александър Стойков.

 „ Надяваме се тези подкасти да достигнат до повече хора, за да може всеки да се запознае с проблема”, заяви Мартин Гагов.

Този проект е изключително полезен за учениците от английската гимназия в Бургас, които вече се явяват като посланици на екосъобразния начин на живот.

 „В съвременния свят и бурното развитие на технологиите нашите деца са изправени пред едно огромно предизвикателство. Те трябва да се справят с екологичните проблеми, които са предизвикани от глобалното затопляне. По този начин  те се научават все по-лесно да се адаптират към новата среда, да приложат своите знания, да се научат и привикнат към по-устойчив начин на живот”, заяви зам.-директорът по учебната дейност в АЕГ „Гео Милев” Красимира Митева.

АЕГ „Гео Милев” са координатор на проекта и чрез него ръководството се стреми да накара училищното образование да възприеме иновативни и интерактивни методи на обучение, докато в същото време учениците изследват начини да възприемат екологични навици, да станат съвестни бъдещи граждани и да станат истински агенти в борбата срещу изменението на климата. В тази светлина образованието има все по-важна роля за създаването на по-демократично и устойчиво общество чрез оформяне на критично ангажирани граждани, които действат за опазване на околната среда.