Ученици съдят директорката на една от най-престижните бургаски гимназии, научи Грамофона. В Административния съд на Бургас е насрочено дело срещу заповедта на директора на Руската гимназия Весела Иванова, с която учениците са наказани заради фалшиви медицински бележки, с които се опитали да извинят отсъствията си.

Измамата била хваната след като класният ръководител на четирима дванадесетокласници се усъмнил, че нещо не е наред в документите, които през октомври учениците представили. На бележките имало разминаване в датите, като се оказало, че те са издадени близо седмица преди децата да се разболеят. Класният и директорката установили, че дори има разминаване в амбулаторните номера.

На всички бележки пише, че преглеждащ лекар е д-р Анна Стаматова – педиатър. Преди екипа ни от Профилираната гимназия за чужди езици „Васил Левски” обясниха, че такъв медик в града действително има, но той не само, че не е издавал подобни бележки, но и представените от учениците документи са с коренно различен от оригиналния печат. В обясненията си пред ръководството на Руската момчетата казали, че не са знаели, че бележките са фалшиви.

По случая са уведомени родителите на децата, социалните служби, регионалния инспекторат по образование и полицията. За да разбере дали има и други ученици, които са представили фалшифицирани медицински, е направена спешна проверка на всички получени бележки. Установено е, че още трима ученици, единадесетокласници, са представили неистински документи, пак от същия лекар. Едно от децата признало, че ученик от друго бургаско училище му продал въпросната бележка, за да извини отсъствията си.

Наказанието на четиримата дванадесетокласници е да преминат в самостоятелна форма на обучение, тъй като по Закон абитуриентите не могат да бъдат преместени в друга гимназия и да сменят профила си на обучение. Решението е взето на педагогически съвет в училището и е подкрепено от всичките членове. Обидени от мярката, две от децата вече са пуснали жалба и Административният съд е насрочил дата за делата им. По случая работят и Прокуратурата, и Полицията. 

Очаквайте развитие по темата!