Може ли да си платиш, за да не лежиш в затвора? Защо в България няма смъртно наказание и коя е най-тежката присъда, която може да получи престъпник? Това само част от въпросите, които осмокласниците от СУ „Йордан Йовков“ задаваха на окръжните прокурори в Бургас.

Учениците са единствените в града ни, които се обучават по специалността „Съдебна администрация“ и днес бяха на гости на държавното обвинение, за да се запознаят с работата на прокурорите. Те гостуваха на прокурорите заедно с директора на бургаското училище Анна Пенева. Децата задаваха изключително много въпроси за начина, по който функционира прокуратурата и това, което правят нейните служители ежедневно.

Интересуваха се дали невинен човек може да се озове в затвора и кои са най-тежките случаи, по които бургаските прокурори са работили. Отговори на техните въпроси даваха председателят на Окръжната прокуратура Георги Чинев и колегата му Христо Колев.

„Не знам дали знаете, но Окръжната прокуратура в Бургас е една от най-добрите в страната. В окръжните прокуратури се гледат най-тежките дела. Винаги когато има смъртен случай, той попада при нас“, обясни прокурор Чинев.

Разказа и за един от най-трудните случаи в практиката си, когато само по шепа обгорели кости е разплетено умишлено убийство. Осмокласниците имаха възможност да се запознаят и с останалите служители на Окръжна прокуратура и да облекат прокурорските тоги, с които обвинителите влизат в съдебната зала.

Талантливата Натали Бодурова подари на Окръжна прокуратура своя картина.