Те отбелязаха Деня на европейските езици с различни инициативи

С различни инициативи учениците от Профилирана гимназия за чужди езици „Васил Левски“ в Бургас отбелязаха Денят на европейските езици на 26 септември.

Деца от IX и X клас от паралелките с изучаване на немски език, с учител Мариана Корадова, изготвиха и представиха интересни презентации по темата.

Техните съученици от XI и XII с интерес слушаха и дискутираха по темата, защо е изключително важно да учим чужди езици, съобщиха от екипа на езиковата гимназия.

По идея на училищния психолог Антония Янакиева класовете споделяха езика на емоциите на различни чужди езици и описваха емоциите си на руски, немски, френски, български, турски, испански, гръцки, италиански и други европейски езици.

В чест на празника учениците от X  клас с учител Мария Стоянова произнесоха и изписаха думата “благодаря” на 24 европейски езика.

 Изборът на тази дума не беше случаен и според психолозите тя наистина е вълшебна - емоциите, които човек изпитва, когато я чуе, са подобни на тези, които възникват у децата, когато нежно ги галят по главата.

„Така бихме искали да се чувстват нашите възпитаници, когато учат руски, английски и немски език. Те също бяха подготвили интересни презентации“, казаха от Руската гимназия в Бургас.

Учениците й с желание взели участие и в конкурса към община Бургас „Бургас харесва младите преводачи“ и твориха или превеждаха на руски или немски език. Преводи на разказа „Кръв от къртица“ на Здравка Евтимова и на авторски текст „Приключенията на Одиф“ бяха изпратени за публикация в списанието „ДИВО“ на партньорското училище Школа 619 от Санкт-Петербург.

В Европейския ден на езиците трима ученици от гимназията показаха своите умения по английски език в Националния кръг на международното  състезание  по английски език „Kangaroo Global Linguistics 2020“ в  София, организирано от Асоциациятя на Кеймбридж училищата  в България.