Трима учители и петима ученици от Руската гимназия в Бургас споделиха впечатленията си от работната среща с ученици и учители от училище ПГПЧЕ „Алеко Константинов” в Правец. Групата прекара три дни в родното място на първите компютри, а посещението бе по Национална програма „Иновации в действие”.

Първите си впечатления от срещата разказаха пред екип на Грамофона нюз десетокласниците Александра Джермова, Стела Будакова и деветокласниците Лазар Василев, Станимир Димов и Стелиен Стамов. Какво са видели споделиха и педагозите Андреяна Стоянова, Милена Андонова и Нели Кацарска.

Основната цел на програмата е да се осъществи обмен на иновативни училищни практики и да се повиши качеството на образователния процес. Ученичката Александра Джермова разказа, че е била изключително впечатлена от интегрирания урок по английски език и история в училището.

„Темата бе един ден от живота на Луи IV. Докато една част от децата четяха текст, други изиграваха какво се случва. Това определено би било приложимо в Руската гимназия на руски език, на английски и дори на немски език”, обясни Джермова. Съученичката ѝ Стела Будакова останала приятно изненадана от група за по-напреднали ученици, които се занимават доста активно с езика, който изучават.

„Това е нещото, което най-много бих искала да се приложи тук при нас. Уроците им бяха нестандартни, смесени и видях голям интерес както от страна на децата, така и от страна на учителите”, каза десетокласничката. Лазар Василев, Стелиен Стамов и Станимир Димов от своя страна допълниха, че са останали доволни от отдадеността на екипа на училището в Правец към спорта. „Всички бяха много дружелюбни. Сприятелихме се с много от учениците. Най-много ми хареса клуба за лидери, в който ги учат да говорят пред много хора на английски език.

Представиха ни и актьорска игра. В Руската гимназия може да имаме също такива игри”, допълни Лазар Василев. След посещението на бургаската група в Правец, педагозите от Руската гимназия са на мнение, че и при тях могат да се приложат голяма част от нещата. „Предстои ни да реализираме серия от интегрирани уроци, като обхванем повече дисциплини”, каза Андреана Стоянова.

 По думите на колегата ѝ Милена Андонова извънкласните дейности в училището в Правец са полезни и същевременно интересни. „Тези извънкласни дейности толкова вдъхновяват и запалват децата, че те започвайки от 8-9 клас, не излизат оттам до 12-ти. Децата, които се подготвят за участие в състезнията на BEST се срещат със свои връстници от цяла България 3-4 пъти годишно, познават се, общуват си, разменят идеи”, коментира още Милена Андонова.

Тя и останалите ѝ колеги са категорични, че състезанията много влияят върху това децата да развият комуникативни умения, които след това ще им бъдат полезни в живота. Учителят Нели Кацарска се впечатлила от късометражните филми и буктрейлърите, които бургаската група е изгледала в Правец.

„В Руската гимназия също имаме опит в създаването на такива филми. Сега на нас ни предстои проектна седмица, която се прави не само в България, но и по целия свят. Сериозно проучихме финландския опит и идеята ни е учениците да излязат извън рамките на отделните дисциплини и прилагайки холистичен подход да разглеждат една тема в контекста на съответния изучаем предмет.

Нека децата сами да изберат върху какво точно да работят, важното е да се работи по някаква тема", допълни Кацарска. Оказа се, че Бургас е сред любимите градове за учителите и учениците от езиковата гимназия в Правец, а споделените добри практики на колегията на Руската гимназия допълнително засилиха желанието за иницииране на още една среща, този път в Бургас.