„Гмуркайки се под вълните, човек винаги може да се успокои и да види нещо различно и красиво. За да могат обаче да се преодолеят предизвикателствата на водолазната дейност, водолазът трябва да се запознае с някои особености на физиологията”.

Това каза пред любители водолази от Бургас, Варна и София днес специалистът по авиационна и морска медицина във Военномедицинска академия проф. д-р Никола Шопов.

Той бе водещ на семинар за безопасността при гмуркане, който се проведе в специализирания магазин „Синхрон Спорт” в Бургас.

Д-р Шопов разказа как се оказва първа помощ и възможните проблеми, които могат да се появят по време на гмуркане, както и тяхното предотвратяване.

Лекциите му са изключително полезни, тъй като се придобиват знания, които няма от къде другаде да се научат тук в България.

Д-р Шопов събира опита на военен лекар и на практикуващ водолаз. Специализирал е Хипербарна медицина в Италия. Автор на десетки публикации и статии в международни и наши списания. Член на Италианската асоциация по подводна и хипербарна медицина (SIMSI), DAN – Diver Alert Network и Българското сдружение по авиационна, морска и космическа медицина. Притежава дългогодишен опит при работа с водолази в барокамера.


Добро място ли е за гмуркане Черно море, очаквайте специално интервю с д-р Шопов.