Как така две години нито една институция в страната не се самосезира за извършено незаконно строителство на държавен терен? Защо никой не е проверил кой го е извършил, има ли вложени обществени средства и трябва ли някой да понесе отговорност? Това попита областният управител на Бургас Пламен Янев преди минути.

Повод за изказването му е днешното заседание на общинския съвет, на което отново беше коментирана темата със свлачището на велоалеята за Сарафово. Заместник-кметът по строителство инж. Чанка Коралска заяви, че от година и половина държавата и областна администрация не предприемат стъпки за разрешаването на проблема. Тя уточни, че още през 2022 година тогавашният областен управител е бил сезиран, че има разрушаване на брега в посока Сарафово.

„Там където минава технологичният път, който обслужва вече укрепеното свлачище и който гражданите на Бургас използват като велоалея и за това в публичното пространство е известен като велоалеята за Сарафово“, обясни инж. Коралска. Ето какво точно каза тя:

Този технически път е изграден когато се е укрепвало свлачището и по закон след приключване на работата е трябвало да бъде премахнат. Вместо това, там има поставено осветление и пътят е асфалтиран, контрира Янев. 

Пламен Янев е категоричен, че областният управител може единствено да изпълни брегоукрепване, но не и допълнителните дейности, които Община Бургас е заложила и даде пример с други морски общини, които сами брегоукрепват, ако проектът им предвижда и увеселителни обекти, паркови зони и зони за развлечения. Според него единственият вариант да се изпълни проектът на Община Бургас е тя да получи терена.