На изключително неприятна гледка са се натъкнали преди дни горски стражари в карнобатското село Раклица, научи Грамофона нюз. На 1 юни мобилните екипи на Югоизточно държавно предприятие Сливен /ЮИДП/ открили незаконен гатер (бел.ред. ловно заграждение) с две прасета, източно балканска порода, които били измъчвани. Животните били заградени в мрежа около 50 кв.м.

„Незаконният гатер е направен, за да се пускат кучета, които да хапят, гонят и евентуално разкъсват двете животни. Това е с цел кучетата да могат да се озлобяват към дивите прасета, които намерят в гората”, разказаха пред екипа ни горски стражари.

Те уточниха, че гатерът се намира на територията на Ловно сдружение „Сокол 2”, град Карнобат, в землището на село Раклица. А на 4 километра по права линия от незаконното място се намира голям свинекомплекс, разясниха още от мобилните екипи.

Горските са изчакали известно време, за да видят дали някой ще се появи на мястото. След като никой не дошъл, те веднага се обадили до Регионалната дирекция по горите в Бургас и след час на място пристигнал екип.

„Направихме съвместна проверка, за да установим точните координати на заградения участък. Установи се, че такъв обект изобщо не е регистриран. За изграждането на такива съоръжения, трябва да има разрешение от държавното стопанство на територията, на която се намира”, обясниха още запознати.

Горският екип подал сигнал и до полицията, а на място са пристигнали и ветеринарни лекари. „Прасетата вече са умъртвени, тъй като нямат ушни марки и не се знае от къде са дошли. Състоянието им беше много зле. Бяха сложени на място, където постоянно тече вода и те са в нея. Това не са условия за отглеждане на животни. Личеше си, че прасетата са били хапани и измъчвани”, разказаха още горски стражари.

Те са съставили констативен протокол за нарушение по закона за лова и опазване на дивеча. Полицията продължава да работи по случая, за да се установи кой е направил незаконния гатер.