Държавата ще настоява самолетните писти от бившето военно летище в Равнец да бъдат запазени от инвеститора, който прояви интерес към терена. Това коментира зам.-кметът Красимир Стойчев.

От началото на миналата година базата вече е собственост на Община Бургас и по проект трябва да се превърне в икономическа зона. „Съвместно с държавата търсим крупен инвеститор, който да работи на цялата територия, за да не я делим на малки парцели“, обясни Стойчев.

Той уточни, че вече се води разговор с подобен инвеститор, но преговорите са на съвсем начален етап. Една от първоначалните идеи беше в Равнец да се направи карго летище.

Дали това ще се случи обаче е рано да се каже. В договора за концесия на Летище Бургас е залегнало условието, че в радиус от 150 км. от аеропорта не може да има друго летище.

„Ако базата в Равнец се развива в това направление, то тогава трябва да се търси партньорство с Фра Порт. Всичко обаче е въпрос на преговори, които са в ръцете на държавата“, обясни още зам.-кметът. Красимир Стойчев допълни, че в момента Общината подготвя проект и ще търси финансиране за инфраструктурата на терена.

Идеята е на мястото да има оптика, газификация и електрозахранване и бъдещият инвеститор да получи готов терен. Според предварителните разчети за това ще са необходими между 6 и 8 млн лева.