Нова и изключително модерна библиотека вече ще използват учениците от бургаската търговска гимназия. Библиотеката разполага с впечатляващ книжен ресурс - най-старата книга там е от 1890 год., а учениците вече ще имат достъп и до базата на централните библиотеки в страната.

Това стана възможно благодарение на един от последните проекти на училището, с който виртуално отвори врати е-библиотеката на Търговската гимназия. 10 са работните места, на които учениците могат да четат или слушат книги онлайн.

„Децата проявяват интерес и четат електронни книги. Ще могат не само тук, но и от вкъщи да използват ресурсите на новата е-библиотека“, обясни директорът на Търговската гимназия Павел Чепов.

Достъпът до ресурсите на е-библиотеката ще става с регистрация, като потребителите ще имат и различни права. Учителите, а и част от учениците сами ще могат да разработват и предоставят ресурси за библиотеката. Други пък ще могат само да четат. Капацитетът на е-библиотеката е за 400 000 тома.

Още само 10 училища в страната работят по този начин, а идеята на ръководството на Търговската гимназия е да се обединят ресурсите на всички учебни заведения и те да обменят базата си с данни.

„Нашите учители ще предоставят ресурси на другите, а те на нас. Така обучението няма да се случва само в нашето училище, а ще е заедно с другите 10“, обясни Николай Комнев, заместник-директор по образователните технологии.

Е-библиотеката е първата стъпка към най-новия проект на училището - „1 към 1“. От началото на втория срок възпитаниците на Търговската гимназия ще могат да идват на училище само с лаптоп, таблет или смарт телефон, защото ще се обучават онлайн.