Разрешителните за преместваемите обекти в Бургас да не се издават за 1 година, а за 5. Това поискаха представители на дребния бизнес на среща с Димитър Николов.

„Знаете ли колко документи са това? Ние постоянно обикаляме институциите, за да вадим различни разрешителни за работа. Освен това липсата на сигурност ни убива, така не можем нито да зареждаме с много стока, нито да правим подобрения в обектите си, защото не знаем дали след 12 месеца ще имаме работа. Искаме отново общинската администрация да е тази, която определя реда и условията за отдаване на обектите, а не общинските съветници.“ Това обявиха на среща с кмета и кандидат за нов мандат Димитър Николов представителите на двете асоциации, които защитават дребния бизнес в Бургас.

„Това е нещо, което може да се случи, защото и Общината има интерес от ясни правила. При по-голям срок самата администрация ще знае, че разполага с предвидими средства, които идват от наемите на обектите“, обясни Николов.

Търговците се оплакаха, че и сега Наредбата позволява разрешителните да са със срок до 3 години, но комисията към местния парламент е отказвала да издава документи за повече от 1 година.

„Омръзна ни от експерименти. До момента сме спечелили 14 дела. Законът обаче изисква ние да съдим Общината, а не съветниците, които са променили наредбата или са нарушили закона. Не може ли хората, които са пряко отговорни да плащат разходите от изгубените дела, защото реално в момента пак ние ги плащаме с нашите данъци“, коментира Таня Бобева.

Търговците настояват за ясни правила и регламент, които ще им гарантират, че могат да работят спокойно. „Омръзна ни да обясняваме, че ние не завземаме чужд бизнес. Ние искаме да работим спокойно. В града има достатъчно свободни позиции, за които няма интерес, но винаги на фокус са нашите обекти, които ние сме разработили и сме привлекли клиенти“, оплакаха се търговците.

До момента Общината е загубила близо 50 хил. лева заради неуредиците и постоянното обжалване на текстове от Наредбата за преместваеми обекти, призна и Димитър Николов. Самият той каза, че не е бил съгласен комисията, която отдава преместваемите обекти да бъде към местния парламент, но представители на различни политически партии са поискали това от администрацията.

До края на годината трябва да има напълно нова наредба за обектите, тъй като вече са в сила нови поправки в Закона за устройство на територията. Търговците настояват да участват в разработването на новите правила, тъй като са на терен и смятат, че познават най-добре проблемите в този бизнес.