На 17 октомври тази година се навършиха 100 години от рождението на знаменития артист Апостол Карамитев, а на 9 ноември – 50 години от неговата кончина. В родния му град Бургас той беше удостоен посмъртно със званието „Кавалер на Сребърния кръст на свети Николай“, прожектираха се филми с негово участие, поднесоха се цветя на бюст-паметника му пред Летния театър.

А това на снимката горе е табелата на малката уличка, носеща неговото име. Намира се на около 100 метра от Община Бургас, на пресечка на централната ул. „Александровска“. Както се вижда, тя е счупена, и това не от вчера. Нещо повече – финалният кадър на документалния филм „Апостол – силата на духа“, посветен на актьора, излъчен на 18 октомври по БНТ, показва тази строшена табела, поставена на олющената стена на стара рушаща се сграда.

В същото време до табелата на улицата е монтирано електронно табло на пийпбар (заведение, предлагащо стриптийз шоу – б.р.). То е в идеално състояние и с червена мигаща светлина указва посоката за почитателите на еротичните забавления.

„И това ли е уважението към великия актьор?!“ – питат се минувачи в центъра на града, чийто поглед, привлечен от святкащото червено, бива насочен директно по посока на надписа „Апост… Карамитев“.

Как никой не се сети да замени счупената табела? Едва ли струва милиони. Е, да, много по-пиарско е да се снимаш с цветя пред паметника на актьора и да гледаш филм с негово участие. Особено в предизборна кампания това носи добри дивиденти.