СУ „Йордан Йовков“ в Бургас е партньор по проект „Ecology, Culture, 0ptions for Creative Learninng and Active Life“ по програма ЕРАЗЪМ+ на Европейския съвет, в който участват ученици и учители от четири държави: Румъния, Турция, Португалия и България. Това съобщиха за Грамофона нюз от иновативното училище.

В периода от 07.03. до 11.03.2022 г. в град Кайсери, Турция се проведе третата мобилност по проектa, в която участва група от 5 ученици и 2 учители от Средно училище "Йордан Йовков".

В първия ден участниците бяха посрещнати от кмета на регион Меликгази. Домакините бяха подготвили интересна церемония по откриването, наситена с впечатляващи видеа, музика и танци. Всички участници представиха презентации на тема "Architecture and visual art".

Беше посетена Kocasinan Akademi, където учениците взеха участие в разнообразни дейности. Kocasinan Academy е институция, предоставяща безвъзмездно по-добри и по-качествени услуги на жителите на град Кайсери във всички области на живота, като образование, социална услуги, култура, изкуство и спорт.

Вторият ден от мобилността започна с посещение в научния център Kayseri Bilim Merkezi. Той разполага с голяма изложбена площ, включваща широка гама от експонати. Всички ученици с удоволствие и с голям интерес участваха в многобройни експерименти.

Безспорно във всеобщо любимо място се превърна планетариумът, който се оказа, че е най-големият на територията на Турция, разполагащ с купол с диаметър 14 метра и капацитет от 109 места. В края на деня, домакините от град Кайсери, организираха посещение в Центърa за наука и изкуство Cetin Sen.

На всички участници се предостави възможността да разгледат класните стаи, да се запознаят с учителите, учениците и не на последно място директора, който ги запозна с мисията на институцията: да създава личности, които са лидери в науката и изкуството в световен мащаб.

В последните дни от мобилността бяха посетени два завода за рециклиране на битови отпадъци, където различни специалисти запознаха учениците отблизо с процеса на преработване на отпадъците, научиха ги как да вдъхнат нов живот на битови отпадъци от ежедневието, как да подготвят семена за посев и как се пречиства вода за индустриално използване.

Активността приключи с официална вечеря и връчване на сертификати на всички участници в нея. А новите приятели си пожелаха до нови срещи в четвъртата мобилност, която ще се проведе в град Акхисар Турция през месец май тази година.

Ето какво споделиха учениците от 7 клас, участници в мобилността:

Христиана Николова: „В Турция беше изключително интересно. Не бях си и представяла да изживея такова приключение!“

Ева Хаджинешева: „За мен това пътуване беше нещо ново и различно. Видях друга култура и разбрах повече за Турция. Това приключение ще остане незабравимо. Хареса ми града, училището, старите и новите сгради и съм щастлива, че участвах в този проект!“

Вероника Райкова: „В град Кайсери видях много невероятни неща. Едни изцяло нови и непознати природа, култура и начин на живот.

Забавлявах се и с моите нови приятели също. Много се радвам, че станах част от този проект и имах шанса да се срещна с толкова много нови невероятни хора!“

Мариета Бъчварова: „Навсякъде в Турция беше много красиво! Запознах се с много хора и създадох нови приятелства. С удоволствие бих отишла там отново!

Много се радвам че бях част от този проект и създадох толкова много невероятни спомени. Със сигурност ще разказвам на приятелите ми много за това пътуване!“