Важно рамково споразумение за сътрудничество сключиха по-рано днес бургаското иновативно училище СУ „Йордан Йовков“ и Районен съд – Бургас. Подписите си на официална церемония положиха директорът на учебното заведение Анна Пенева и председателят на съда Евгени Узунов.

Взаимното сътрудничество между съда и училището е по повод престижната специалност „Съдебна администрация“, която СУ „Йордан Йовков“ разкри след VII клас. Целта на новата специалност е да осигури подготовката на професионални кадри за работа  в администрацията на системата на съдебните и държавни институции.

На гости в съдебната палата пристигнаха около 30 ученици, които се срещнаха с различни съдебни служители. По изключително достъпен начин всички те разказаха на децата за професиите си, а учениците бяха запознати с работата в различните деловодства.

Узунов разпита децата знаят ли каква е функцията на съда и служителите в него. Той поиска да узнае дали децата са запознати с това какво е прокурор и дали имат техни близки, които работят в съдебната система. Децата показаха завидни знания и останаха впечатлени от работата във важната институция.

„Работата на всички тук е много отговорна. Нашите служители осигуряват връзката между гражданите, институциите и съдиите и са изключително важни. Когато се отпуснете и видите колко важна е работата ни за цялото общество, колко е полезна за самите вас, след това и вие може да поискате да станете съдии, прокурори, помощници, юрист-консулти.

Пожелаваме ви да бъдете много усърдни и ако дойдете след време тук, ще имате много прилично и приятно работно място, където ще се чувствате спокойни и щастливи, финансово удовлетворени, ще имате възможност да израствате“, сподели съдия Узунов.

Той посъветва всички деца да не спират да четат, учат чужд език и да се усъвършенстват. „Ние сме гаранцията за законността в държавата, а вие с първите крачки, които направите в професията си, ще ни помагате да го направим заедно. Убеден съм, че ще стигнете много напред“, добави опитният магистрат.

Директорът на СУ „Йордан Йовков“ Анна Пенева сърдечно благодари на всички за доброто отношение към децата и за съвместната бъдеща работа. „Благодарим Ви, че много позитивно приехте да бъдете наш партньор. Бъдете здрави и да бъдем заедно!“, пожела Пенева.

От училището направиха приятна изненада на съдебните служители като им подариха две страхотни картини, нарисувани от седмокласничките Натали Бодурова и Мелда Гюрсел. Малко преди края на церемонията всяко дете бе отличено с грамота.