Стотици  жители от община Руен  са под карантина, след като се завърнаха от гурбет в чужбина. Хората са по родните си места от близо десет дни и са пристигнали от различни европейски държави. Това съобщи за Грамофона.нюз кметът на община Руен Исмаил Осман. „Броят им се променя, но към днешна дата са 320”, уточни Осман.

Още по-строги мерки заради коронавируса въвеждат в Общината, след като се установиха  и първите четири случая на заразени с Ковид 19.

Заболелите са семейство от село Добромир. Мъж на 47 години се е прибрал на 18 март от Франция и е с положителна проба за вируса. Болни се оказват още съпругата и двете им деца. Мъжът е пътувал за България с микробус заедно с още 7 души. Един от тях е от Варненско, другите са от Разградски и Силистренски региони. В момента се издирват контактните лица на заразения с коронавирус мъж. Семейството се лекува в домашни условия.

От днес общинският кризисен щаб реши в търговските обекти да се извършва по-строга дезинфекция на помещенията. Ще се допускат по двама-трима души в магазин и веднага след излизането им, ще се пръска с необходимите против разпространението на заразата препарати.

Кафе-автоматите на публични места ще бъдат затворени, обясни още Осман. По думите му ще се затяга и контролът по спазването на карантината.

Руенският кмет е в непрекъсната връзка с всички кметове по населените места и към момента няма нови случаи на заразени с Ковид 19.