От понеделник, 13 януари, бургаският превозвач М-Бус спира обществените превози до 13 общини и прилежащите им населени места. Това се съобщава в уведомително писмо от името на Румен Христов – управител на транспортното дружество, до кмета на Карнобат. Подобни писма вероятно са изпратени и до останалите засегнати общини.

В депешата пише, че ще бъде преустановен общественият превоз на пътници по редовните автобусни линии от общинските, областните и републиканската транспортни схеми, обслужвани от „М-БУС” ООД, до Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Поморие, Сл. бряг, Карнобат, Камено, Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Средец.

Конкретният повод за спирането на рейсовете е безсрочният национален протест на автомобилни и автобусни превозвачи, който започва в понеделник. Той е подкрепен от общо 10 организации, сред които и такива от таксиметровия бранш, зърнопроизводителите и асоциацията на търговци на горива.

Протестните действия ще продължат до решаване на поставените от превозвачите проблеми, а именно: справедливо разпределение на средствата за субсидиране и компенсиране на превозите; осигуряване на достъп до европейско финансиране; справяне с проблема с нерегламентираните превози (т.н. „сив сектор“), намаляване на размера и обхвата на ТОЛ таксите.

Припомняме, че транспортна фирма „М-Бус” се включи в символичния протест на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, който започна на 13 декември. Сега браншовиците изпълват заканата си да преминат към ефективна стачка, след като исканията им не бяха удовлетворени изцяло.