Сметището край село Руен предстои да бъде закрито. Това съобщи пред Грамофона нюз кметът на общината Исмаил Осман. Той обясни, че изискванията на Европейския съюз били това да се случи до края на годината. „Държавата е поела ангажимент пред Брюксел в една област да няма повече от 2 сметища. Община Руен извозва боклука в Братово”, каза още руенският кмет. И уточни, че сметището вече не е действащо, но местни продължават да го затрупват.

Междувременно руенци сигнализираха до екипа ни, че близо до сметището има кубове, чието съдържание не им е известно.

Кметът уточни, че кубовете са пълни с пестициди. „Още по време на комунизма всички пестициди от района са били събрани. Всяка година плащаме на фирма, за да направи обследване дали има пукнатини по тях. Ако има теч, отделяме средства, с които да го оправим, но от две години всичко е нормално”, разясни Исмаил Осман. Преди години кубовете са се намирали по близо до селото, но в последствие са преместени близо до сметището.

Местни изказаха недоволство и заради това, че голямото сметище пречело на движението на коли към съседното село Снягово. Исмаил Осман е категоричен, че то не е на самия път, а на поне десет метра навътре.