На 3 май инспектори от Инспекцията по труда отново влизат на проверка в затворената мина „Черно море“.

Това съобщи шефът на Инспекцията Павлин Васков. Веднага след Великден ще се проверява дали са изплатени заплатите за месец март на рудничарите.

До момента на ръководството на мината са издадени няколко акта и констативни протокола. Първият е за нарушение на процедурата за масово уволнение. Вторият е свързан с неизчистените задължения към работниците. От Инспекцията дадоха два срока на ръководството на мината.

До 20 април трябваше да се платят февруарските заплати, а срокът за мартенските е 30 април. Проверка на 21 април е показала, че работниците не са получили възнагражденията си за февруари. За това шефовете на мината са получили още един акт. Февруарските заплати са били изплатени едва преди ден.

На 26 април миньорите затвориха пътя за Слънчев бряг, а след това се срещнаха и с кмета Димитър Николов. Едва след намесата на градоначалника са били преведени и парите. Проверките в мината ще продължат, обеща Павлин Васков. Той уточни, че ще се следи изкъсо дейността на ръководството до окончателното затваряне на обявения в ликвидация рудник.