Глутница от 5-6 едри кучета всява страх сред граждани на Бургас. За това сигнализира до Gramofona.com читателката ни Стоянка Добрева.

По нейните думи, животните се движат в група по малките часове (02:00 - 05:00 ч.), маршрутът им е почти един и същ (от края на града - ул. „Транспортна“, района на магазин „Кауфланд“, минавайки през жк „Изгрев“ - жк „Зорница“ - Морската градина и обратно). По пътя си разкъсвали други по-малки животни (предимно котенца). За момента няма информация дали са агресивни и към хора поради факта, че са активни само нощем.

Гражданите са се обърнали за съдействие към кмета Димитър Николов, който ги свързал с инспектор по екологията и опазване на околната среда.

След среща с последния станало ясно, че опитите да бъдат хванати кучетата продължават вече трети месец. Проблемът и затруднението идвали от две места. Първо, бургаският приют разполагал само с една пушка, действаща с упойваща стрела, което прави залавянето на повече от едно животно невъзможно. Второ, изисква се по-подробен маршрут, по който се придвижва групата, с идеята да се изучи рутината на движение и четириногите и те да бъдат хванати по-лесно.

За целта гражданите призовават всеки, който вижда и чува вечер кучетата, да съдейства с информация за час и конкретно място. Колкото повече хора успеят да съдействат, толкова по-голям ориентир ще има за действащите лица.

Процедурите при залавяне на безстопанствени кучета се изпълняват по хуманен начин с упойваща стрела. Животните се настаняват в бургаския приют, след което биват кастрирани, вътрешно и външно обезпаразитени и предложени за осиновяване в рамките на 14-дневен срок. Ако не бъдат осиновени, се връщат обратно на мястото, на което са заловени.