Има ли дискриминирани ученици в Морското училище на Бургас? Този въпрос тормози родители на деца от емблематичното бургаско школо. По техните думи управата на учебното заведение осигурява на живеещи извън Бургас деца безплатни карти за транспорт.

Родители, пожелали анонимност казаха пред екипа ни, че такива карти били издадени на над 10 ученици, пътуващи от бургаския квартал Победа, приморското село Ново Паничарвево и средецкото село Дебелт. Получаващите безплатните карти били осмокласници и дори си тръгвали по-рано от часовете, за да могат да хванат навреме автобусите и да се приберат.

Родителите твърдят още, че възпитаници на Морското училище са и много деца от Поморие и Созопол. За тях обаче безплатни пътни карти не били издадени.

„Много е неприятно детето ти да е свидетел как съученикът му показва картата си,  с която пътува и за която не плаща нито една стотинка. И нашето финансово положение не е много добро. Като родител аз как да обясня на  моя син, защо той не получава такава карта?”, жалва се Петя Илиева.

Грамофона отправи официално запитване до министъра на образованието Красимир Вълчев, началника на Регионалния инспекторат инж. Виолета Илиева и директора на Морското училище инж. Христина Жабова относно това има ли неправомерно осигуряване на транспорт на ученици от Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола”.

16 ученици ползват безплатни карти, отговори в писмо началникът на РУО инж. Виолета Илиева. 4 от учениците са от приморското село Ново Паничарево, 5 са от средецкото село Дебелт, а 7 от бургаския квартал Победа.

Илиева уточнява, че принципът на раздаване на картите за безплатен транспорт е съгласно критерии, одобрени по държавен механизъм за учебната 2018/2019 г.

Ето и кой има право да получава безплатни карти за транспорт?

Условията и редът за получаване на карти за пътуване на учениците имат тези от ромски произход, съгласно Механизма на обхват.

Право на карти за пътуване по реда имат ученици в дневна форма на обучение, записани в осми клас през 2018/2019г.

Учениците нямат право на карта за пътуване когато:

3.1. Не посещават учебни занятия повече от 5 часа по неуважителни причини

3.2. Получават слаби оценки повече от три пъти

3.3. При наложено наказание на педагогически съвет.

От Регионалния инспекторат уточниха още, че средствата за транспорта на учениците са осигурени от приходи на Морското училище.

Грамофона отправи писмено запитване и до директора на училището инж. Христина Жабова.

 

Снимка: Google maps