Има реален риск бургаските деца в детските градини и училища да останат без прясно мляко и плодове. Причината е, че Държавен фонд „Земеделие“ промени правилата в наредбата и реши, кой ще доставя млечните продукти в учебните заведения.

Начинът на избор на бенефициентите, регламентиран от закона, обаче не винаги е спазен, обяви OFFNews. Това създава съмнения за корупция, която облагодетелства неколцина приближени до властта млекопроизводители, твърди сайтът.

От там припомнят, че преди време Министерският съвет е изменил Наредбата за условията и реда за прилагане на схемите за предоставяне на плодове и млечни продукти в учебните заведения –  „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Те са съфинансирани от ЕС и са с общ бюджет от близо 20 млн. лв.

Според разследване на OFFNews промените не само ощетяват търговците, но и гарантират монопол в доставките на две фирми - "Млечни продукти Тракия" и ЕТ "Зоров 91". Двете дружества са собственост съответно на Владислав Михайлов и Димитър Зоров - и двамата са съветници на министъра на земеделието Румен Порожанов.

След разразилото се недоволство МЗХГ пренаписа наредбата, като задължи доставките на мляко и плод за училища и градини да бъдат разделяни на 50% между търговец и производител.

Каква е ситуацията в Бургас?

„Реално в момента програмата за училищен плод и мляко при нас не е стартирала“, обясни зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева. Директорите на учебните заведения са обявили, че не могат да изпълнят новите изисквания. Според промените, именно директорите трябва да осигурят помещение и хладилници за съхранение на млечните продукти. Техен ангажимент е да наемат необходимия персонал, който да отговаря за разпределението на храните.

„Програмата беше работеща и не мога да разбера, защо трябваше да се променя“, коментира Ананиева. До сега фирмите, които осигуряваха столовото хранене на децата отговаряха и за програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Те са имали ангажимент да съхраняват правилно и да разпределят продуктите.

„Ние дори имахме към тях изискване и млечните продукти се осигуряваха само от местни производители, от мандри, които са на територията на региона. Сега обаче доставката е от Хасково“, допълни Ананиева.

Тя и екипът й са изпратили становище от 6 страници, в които обясняват пред Държавния фонд, защо новите промени са неприложими и противоречат на нормативната уредба. На практика, бургаските деца ще останат без училищното мляко и плод, отчете зам.-кметът.