Почти месец остана до големия за българите празник Великден. По традиция всяка година ние подготвяме празнична трапеза, на която задължително присъстват агнешко месо и яйца. Тази година обаче ни очаква шоково поскъпване на агнешкото месо точно за празника. Това казаха за Грамофона нюз търговците на бургаския пазар „Краснодар”. В момента килограм агнешко струва 19,99 лв.

„Ще има увеличение от 25% процента на агнешкото месо за Великден. Очаква се то да поскъпне с 5 лева, затова купувайте сега”, посъветва продавачът Калин Андонов.

 

Търговците обаче не пожелаха да кажат каква е причината за поскъпването на традиционното за празника месо. Вариантът да ни излезе по-евтино и да имаме агнешко ястие на празника е да приготвим дроб сарма. В момента комплекта се продава за 12 лв. за килограм, като с увеличението ще ни излезе около 15, 50 лв. При яйцата цените засега се запазват като те варират от 45 до 60 ст. според размера им. Единствената хубава новина е, че традиционната салата за Великден ще ни излезе по-евтино отколкото сега. Очаква се цените при марулята, краставиците, пресния лук и репичките да паднат, успокояват ни зеленчукопроизводителите на пазара.

„Ще паднат цените, защото тогава има много като количество произведено”, обясни Стефка Тодорова.

Ще останат ли пълни витрините с агнешко месо, ще може ли българинът да си позволи и тази година да подреди празничната трапеза се очаква да разберем.