Изплашени бургазлии вдигнаха на крака снощи полиция и гражданска защита заради силна и задушлива миризма. Около 22:30 часа живущи от цял вход на блок 26 в комплекс „Изгрев” се разбягаха от домовете си заради смрад на изгорял бакелит, видя репортер на Грамофона нюз.

По терасите и прозорците на голяма част от комшиите имаше разлята жълта, мазна течност, която предизвикваше тежката миризма. Тя се разнасяше по етажите на целия четвърти вход, в асансьора и апартаментите на живеещите и предизвика паника сред хората.

Някои решиха, че е станал пожар, други се притесниха, че е хвърлена отрова. Един през друг съседите влизаха и излизаха от домовете си, за да проверяват какво точно е предизвикало неприятната воня.

По тъмно притеснени жени започнаха да мият терасите и прозорците си от лепкавата течност, а млади мъже от входа се качиха на покрива, за да проверят дали нещо не се е запалило.

Тази сутрин ясно си личаха следите от течността

Установиха, че пожар няма, а вече към 23:00 миризмата ставаше още по силна. Хората се обадиха на Спешния телефон 112 и оттам веднага изпратиха екипи на полиция и гражданска защита.

Униформените направиха оглед на района и установиха, че неизвестната течност не е запалима. Тръгнаха по апартаментите на хората, за да разберат от къде идва миризмата.  

Оказа се, че на последния осми етаж, около 60-годишен съсед е мазал петите си с лекарство, защото имал болки в краката. Понеже е бил подпийнал, разлял шишето с мехлема от терасата и течността се разляла навсякъде по стените на блока до първия етаж, видя екипът ни. Мъжът показа на ченгетата шишето с лекарството, което е втривал в кожата си, а миризмата в апартамента му беше ужасна.

„Ама какво толкова съм направил, аз съм доктор и ме болят краката. Намазах се с това, но без да искам го разлях”, разказа пред полицаите Димо, който беше заспал и не разбра какво е причинил на десетки семейства от блока.

Никой от тях не може да си легне след паниката и часове след полунощ хората проветряваха жилищата си. За да отпуснат напрежението на шега коментираха, че от днес ще си звънят и ще се питат: „Имате ли мехлем за крака?”. Към този час миризмата пред входа вече почти не се усеща, но вътре в него и в апартаментите продължава да е силна и неприятна.

Съпругата на съседа, мазал по тъмно болните си крака, сподели тази сутрин, че май лекарството е терпентин (бел.ред. течна смес от терпени и терпеноиди, получени от дестилация на смолата на различни иглолистни дървета). В народната медицина често се използва за втриване при ревматизъм, невралгии и болки в ставите.