Апелативният прокурор Любомир Петров гостува в Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола” в Бургас заедно с заместника си Йовита Григорова и старши комисар Калоян Калоянов - директор на Областната дирекция на МВР, съобщиха от държавното обвинение. В оживен диалог двамата запознаха учениците с различните видове наркотици, въздействието им върху човешкия организъм и последиците при шофиране след употребата им. Особено внимание бе отделено и на шофирането след употреба на алкохол, при неползване на предпазни колани, с висока скорост и при неспазване на пътната маркировка.

Гимназистите, облечени в традиционната моряшка униформа, предизвикаха сантиментални спомени у гостите, като прокурор Петров сподели, че е завършил училището преди 37 години със специалност „Елтехника”. Последвало двугодишно плаване, след което кандидатстване и следване в специалността право на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Магистратът не скри вълнението си, че гимназията е дала перспектива и на трима кметове, прокурори, бивши шефове на Митницата, като призова младежите да вярват във възможностите и силите си и да следват мечтите си.

Старши комисар Калоян Калоянов подкрепи думите му, като разказа, че е служил три години в база „Атия“, носейки моряшката униформа. По думите му „Холандката е с най-много ръбове от останалите военни униформи, като всеки един от тях символизира водените морски битки. Сега също се водят битки, но на други фронтове – един от които е с криминалния контингент“, уточни Калоянов.

Поводът за посещението в гимназията бе темата за употребата на алкохол и наркотици и настъпилите вследствие на това пътно-транспортни произшествия. Прокурор Йовита Григорова представи пред подрастващите нормативната база, съдържаща законовите изисквания, като в детайли обясни най-честите закононарушения. Тя наблегна на наказателната отговорност, носена от водачите на пътни превозни средства в случай на тежки катастрофи с причиняването на смърт, смегчаващите и утежняващи вината обстоятелства, както и измененията по отношение на санкциите спрямо пияните и дрогирани водачи. 

Учениците зададоха много въпроси, като посочиха конкретни примери, сред които причиняването на смъртта на бебе в с. Крушевец вследствие на катастрофа, блъскането на 33-годишния велосипедист в Приморско (Евелин Дуков – б.р.), за което виновният получи 17-годишна ефективна присъда и др. Особен интерес предизвикаха дрегерите за употреба на алкохол и наркотици, като изрично бе уточнено, че показанията им могат да се оспорват единствено ако е дадена кръв и за химичен анализ. Подрастващите използваха възможността да зададат и допълнителни въпроси, сред които: случаите на неизбежна отбрана и крайна необходимост, наказанията при трафик на наркотици, финала на съдебното дело за убийството на 11-годишна Никол от к-с „Меден рудник“ и др. В края на превантивната среща лекторите припомниха отговорността на всеки от участниците в пътния трафик, като призоваха за безопасно и толерантно поведение на пътя.

Предвидено е подобна среща да се проведе и с учениците от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника – Бургас.