Това лято режим или проблеми с водоподаването за Южното Черноморие няма да има. В това увериха областният управител на Бургас Пламен Янев и изпълнителният директор на Български ВиК Холдник Лозко Лозев. Двамата дадоха информация за продължаващия повече от година ремонт на пречиствателната станция „Ясна поляна“. Аварийното укрепване на филтрите вече е приключило и независимо на какъв етап е ремонтът, абонатите няма да имат проблеми с водоснабдяването, увери Янев. Той опроверга спекуцалиите, които се появиха в публичното пространство относно ремонта на пречиствателната станция.

„Още с обявяването на обществената поръчка „Аварийна реконструкция за филтърно и помпена стъпало на ПСПВ „ Ясна поляна“ през месец май тази година е било ясно, че поне част от средствата ще трябва да бъдат прехвърлени за 2024 г. Това е нормална процедура при такъв тип поръчки, при които срокът за подготовка и приключване на процедурите плюс срокът заложен за изпълнение на строително-монтажните дейности, са повече от 12 месеца. Спекулациите по въпроса, че парите могат да бъдат загубени са неоснователни при положение, че процедурата продължава и не е взето решение за нейното прекратяване“, разясни областният управител. Той е категоричен, че няма правителство, което би си позволило да отклони финансирането на толкова важен проект като ремонта на пречиствателната станция.

„Намерено е решение и водоподаването няма да бъде прекъсвано независимо на кой етап се намира обществената поръчка“, това от своя страна гарантира изпълнителният директор на „Български ВиК Холдинг“ ЕАД Лозко Лозев.

Областният управител заяви, че едно от първите неща, които е направил когато е поел поста, е било да поиска експерти от МРРБ и ВиК холднига да прегледат техническата документация и да дадат становище за участниците в новия етап от ремонта. Към момента 6 фирми са подали заявление за участие.

„Задължително беше привличането на експерти, които да гарантират резултатите от проверките на техническата документация по обявената обществена поръчка, както и да дадат становище относно крайният резултат от похарчването на над 20 млн. лева обществени средства – а именно гарантирано водоснабдяване с вода, отговаряща на действащите стандарти. Има съпротива нещата да се случват по законосъобразен и ефективен начин, защото това ще опровергае досегашните методи на бързи ремонти и директни възлагане без значение на крайния резултат. Това е нещо, което искаме да променим и заради което сме атакувани. И за тези атаки се ползват всякакви средства, дори по този начин да се рискува поминъкът на хиляди хора, който зависи от един успешен летен сезон“, обобщи Пламен Янев.