Овцевъдът Румен Люцканов – председател на Асоциацията на животновъдите в Странджа, сериозно обмисля да се пренасочи към месодайно говедовъдство. Това съобщи той пред журналисти в Областната управа, където се проведе Осмата отчетна среща на Областната експертна комисия по животновъдството.

Причината да вземе това решение е липсата на работна ръка, което продължава да е най-тежкият проблем пред животновъдите.

„Проблемът е особено тежък за овцевъдите, при говедовъдите все пак може да се разчита на електропастири за животните, няма нужда от много работна ръка. И други проблеми си има животновъдният бизнес, но те не са чак толкова страшни. Да направиш овцевъдството механизиран бизнес, за да сведеш работната ръка до минимум, е почти невъзможно. Затова тази година ще увелича бройката на говедата си“, коментира Люцканов.

Той се оплака, че животновъдите като цяло не успяват да намерят хора за работа, и то такива, които да имат квалификация за гледане на овце, крави или свине.

На срещата в Областната управа се събраха десетки животновъди от Бургаския регион. На нея обаче липсваха свиневъди, като вероятната причина за това е африканската чума, която тази година покоси прасетата.

Водещ на събитието беше Лидия Станкова – директор на Областната дирекция „Земеделие“ в Бургас. Тя прочете редица поздравителни писма от високопоставени персони, сред което беше и българският еврокомисар Мария Габриел. Приветствие отправи и областният управител Вълчо Чолаков, който похвали земеделската дирекция, че е сред най-добре работещите администрации в Бургас.

Осмата отчетна среща започна с песни и танци от фолклорен ансамбъл „Странджа“, като продължилите около половин час народни ритми завършиха с хоро из голямата зала на Областната управа, на което се хванаха и някои от присъстващите земеделци. Това накара Вълчо Чолаков да заяви от трибуната, че ако ансамбълът по-често пее в Областната администрация, то тя рязко ще повдигне резултатността от своя труд.