Само един желаещ се е явил на конкурс за водолази към пожарната в Бургас. Това съобщи пред журналисти началникът на районната служба в града комисар Васил Василев. Една от причините за слабия интерес към професията е това, че няма водолази, които да притежават необходимите сертификати за работа.

„За да си водолаз, трябва да докажеш определени часове гмуркания на година“, обясни пред екипа ни главен инспектор Николай Николаев, началник на Първа Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас.

Бургазлията Стефан Цинцарски, който е любител водолаз, коментира пред екипа ни, че за всяка специфична подводна дейност, гмуркащият се трябва да премине отделно обучение и да получи сертификат за изкарания курс, а заплащането не е никак малко.

По думите му водолазите, които не са любители, разполагат със специална екипировка, трябва да имат много добра спортна форма и да са в отлично здраве, за да се справят със ситуациите под вода.

„Професионалните водолази са на много високо ниво. Тяхната работа е много тежка и трябва да са изключително добре подготвени. В Норвегия например, търсенето на водолази е много голямо, защото страната е характерна с интензивна подводна дейност“, допълни още Цинцарски.

Към днешна дата в пожарната в Бургас работят четирима водолази, но се търси още един, който да попълни екипа. Една от основните причини за липсата на желаещи е ниското възнаграждение, тъй като стартовата заплата за тази длъжност е 550 лева.