Един от строежите край село Синеморец, за които граждани сигнализират през последната година, че са незаконни, ще бъде съборен. Това е съобщил министърът на околната среда и водите Асен Личев.

През последния месец гражданската група "Да не позволим Синеморец да се превърна в Слънчев бряг" осветли още един спорен строеж край село Синеморец - надграждащ хотелския комплекс на северния край на плаж "Бутамята". Както и останалите сигнализирани през годината строежи, той е в парк Странджа, като в конкретния казус строителството ползва разрешително за три вили и е без екооценки, по преценка на регионалната екоинспекция (РИОСВ-Бургас). Това се случва, след като от повече от година граждани сигнализират за спорни строежи край това село.

Министър Личев е съобщил вчера на брифинг, че след проверка на РИОСВ-Бургас нарушенията в последния случай са установени, а дирекцията по строителен контрол ще пристъпи към събарянето на сградата. Директорът на екоинспекцията беше уволнен преди седмици, след като бе предложила отмяна на защитата на част от дюните край плажа Смокиня. Проверката и установяването на незаконния строеж са извършени от новото ръководство.

Строежът, който се очаква да бъде съборен, към юни беше с довършителни работи. Той се намира над плажа "Бутамята", който до 1990-те години беше най-големият незастроен плаж на територията на Природен парк "Странджа". Хотелският комплекс е съгласуван като "три вили", за които е преценено, че няма нужда от екооценки. Към момента той е почти довършен четириетажен трикорпусен хотел, чието строителство според Google Earth започва през 2011 г., но досега екипът на РИОСВ-Бургас при нито един от директорите не е започнал задължителното му съгласуване с екологичните изисквания.

Той попада в Природен парк "Странджа", на границата със защитена местност "Силистар" и е в рамките на две зони от европейската мрежа "Натура 2000". Новата проверка на екоинспекцията е показала, че няма данни как разрешените три вили се превръщат през годините в хотел.

Като още стъпки по посока на защита на морския бряг министър Личев е посочил и указанията, изпратени до собственици, придобили "незнайно как" частни имоти върху дюните на "Смокиня", които са се оплакали от възстановените от екоминистъра ограничения. Указанията са за това как да ремонтират бунгалата си при възстановената пълна защита на местността "Пясъчни дюни в м. Каваците", която забранява строежи и паркиране на автомобили.

Като стъпка в същата посока министърът е посочил и заседанието от тази седмица на Националния съвет по биоразнообразие (НСБР), на което бяха прецизирани границите на 44 зони от "Натура 2000" и бяха разширени три зони до морския бряг, които вече ще включват дивите плажове Паша дере, Карадере и Корал. И трите плажа бяха досега спрягани в урбанизационни проекти, въпреки че два от тях имат статут "за природосъобразен туризъм" в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

Личев е казал, че окончателно защитата на трите плажа трябва да бъде потвърдена от Министерския съвет. След това ще бъдат разработени и конкретните режими за защита на трите зони, в които те са включени. Режимите на "Натура 2000" не забраняват икономическа дейност като горско и селско стопанство, но защитават конкретни видове и местообитания и изключват дейности, които могат да ги увредят.

В случая с трите плажа става въпрос за зоните "Галата", "Плаж Шкорпиловци" и "Ропотамо". Разширението на територията на зона "Ропотамо" към плажа Корал включва бели дюни и съседната гора, която е част от комплексното обитание, което дава убежище на видовете, обитаващи дюните. И трите предложения са аргументирани с изисквания на европейските природозащитни директиви.

Източник: Dnevnik.bg