Тържествено ще бъде отбелязана годишнината от прочутата битка край поречието на река Ахелой между българи и византийци, съобщиха от Община Поморие.

На 20 август се навършват 1102 години от триумфа на цар Симеон I над византийския главнокомандващ Лъв Фока, който и до днес е определян като едно от най-грандиозните сражения в европейското Средновековие. Българският владетел взема лично участие в боевете, начело на тежката конница. Изтласкана към морето, византийската войска е обкръжена и унищожена почти изцяло. Любопитен факт е, че именно преди Ахелойската битка за първи път в българската история се отслужва водосвет на бойните знамена по инициатива на цар Симеон I.

Честването на паметната годишнина в Ахелой ще започне във вторник в 19.00 часа, като от сградата на местното читалище „Светлина 1934” ще тръгне празнично шествие. Под съпровода на общинската духова музика шествието ще продължи до градския парк, където ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на цар Симеон Велики.

По традиция пред монумента ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите воини. В 20.00 часа програмата ще продължи на откритата сцена в парка с концерт на участници във фестивала „Радост на морския бряг“.