Зърновози с товар над 50 тона, при разрешени до 40 тона са установени при съвместни проверки на Агенция „Пътна инфраструктура“ и ИА „Автомобилна администрация“ в Бургаско. Мобилните екипи на институциите са проверили 124 превозни средства на територията на Бургаска област и Пристанище Бургас.

Установени са превозни средства, които са били с тегло много повече над разрешеното осово натоварване и максимално допустима маса. За 4-осовите превозни средства максимално допустимото тегло е 32 тона, а за 5-осовите ППС – 40 тона. Заловени са няколко зърновоза, които са били с тегло над 50 тона, както и извънгабаритно превозно средство, натоварено с 47 тона скраб, при разрешени максимум 40 тона.

С технически средства се измерват и габаритите на превозните средства.

При проверките служителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ са съставили 14 акта за административни нарушения по Закона за пътищата и Закона за движение по пътищата.

Инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ са проверили 42 тежкотоварни автомобили и са съставени 6 акта. Един от проверените камиони е бил претоварен. При три превозни средства са установени нарушения свързани с използването на тахографа. Други два акта са съставени за непопълнен пътен лист в графа товарителница.

Преминаването на претоварени превозни средства по републиканските пътища не само е сериозна опасност за безопасността на всички участници в движението, но води и до сериозни разрушения на пътната настилка, напомнят от АПИ.

Извънредните инспекции продължават и в други градове на страната, като особен акцент ще бъде поставен върху претоварването на камионите.

Целта на съвместните акции е да се минимизират рисковете за живота и здравето на пътуващите, като се осигурят безопасни условия за движение по отсечките с интензивен тежкотоварен трафик и се ограничат предпоставките за пътнотранспортни произшествия.

Мобилните екипи на АПИ и ИААА проверяват документите на водачите и чрез мобилни електронни везни установяват допустимото максимално натоварване на ос и максимално допустимата маса.